Introductie
Hallo , mooi dat je werkt aan je gezondheid en je uithoudingsvermogen!
Bekijk de introductievideo en pas vast wat tips van deze pagina toe. Vanaf de eerste training krijg je toegang tot het hele gedeelte voor cliënten. Tot binnenkort!
Gezondheid is een proces
Gezondheid is een dynamisch proces, waar niet alles vast staat, alleen al omdat je zelf verandert. Als je ouder wordt kan je lichaam bepaalde belasting minder goed aan. De ademwijzertraining is een (belangrijk) stuk van de puzzel om dat proces op een rustige, natuurlijke manier bij te sturen. Geen kort-door-de bocht-ademgymnastiek, maar met kennis over het ademhalingscentrum en respect voor het hele systeem, het hele lichaam. Tijdens de training leer je hoe je gezondheid stap voor stap verbeterd kan worden. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.
Meer begrip over en voor je lichaam door veranderingen in je (adem)gedrag
In de training ga je steeds meer begrijpen hoe de ademhaling precies functioneert, wat erop van invloed is en hoe je de ademhaling permanent rustiger kunt maken.
- Je leert op een gezonde manier te bewegen of sporten. Je wil niet zonder het te weten op een ongezonde manier bewegen/sporten. Kortom pas de intensiteit aan als je niet meer door je neus kan ademen. Dat is een ideaal, een topsporter kan tijdens een wedstrijd niet ineens langzamer gaan lopen!
- Je leert je je lijf in een diepe(re) mentale en fysieke staat van ontspanning te brengen. Noodzakelijk om de (ademhalings-)problemen niet terug te laten keren.
- Spoor jezelf aan je eigen voedingsdeskundige te zijn/worden. Kleine veranderingen kunnen essentieel blijken te zijn om je beter te gaan voelen. Ikzelf ben (nagenoeg) gestopt met brood en zuivel. Dat vinden mijn darmen superfijn!
Tips om mee te beginnen
Tip 1: Vermijd ademgymnastiek!
Tip 2: In- èn uitademen door de neus
Verlaag desnoods de inspanning tot je weer door de neus in en uit kan ademen.
Je krijgt tijdens de tweede training een oefening waardoor je automatisch door de neus leert ademen zodat je er niet steeds op hoeft te letten.
Tip 3: Regelmatig bewegen, door de neus ademend
Een uur per dag bewegen zou mooi zijn.
Ga zodra je thuiskomt minimaal 5 minuten zitten om de ademhaling weer rustig te laten worden.
Tip 4: Ontspanning trainen
Je kunt ook eens wat langer bij een lichaamsdeel blijven, net zolang tot je het begint te voelen. Een volgende keer voel je het dan al sneller (’tintelen’, ‘aanwezigheid’, kloppen van bloed). Dit is een prima voorbereiding op de oefening die je in de training gaat leren. Bovendien leer je al minder na te denken en te piekeren, maar iets anders te doen (aandacht naar je lichaam).
Voor de meeste mensen is niet hoeven te denken een van de grootste omslagen die ze in de training maken!
Tip 5: “5 seconden break”
Tip 6: Paniek stoppen
Tip 7: Onbewerkte voeding gebruiken
Tip 8: Leer de psoas te ontspannen!
Over deze belangrijke spier is veel te vertellen. In het kort kun je stellen dat stress de spier gespannen maakt en minder goed laat functioneren. De psoas reageert op stressvolle situaties en helpt ons met vechten, vluchten bevriezen. Helaas kan die spanning heel lang blijven, ook nog lang nadat de stressfactoren al verleden tijd zijn. Misschien is dat wel omdat we op zachte bedden liggen waardoor de onderrug niet goed kan ontspannen. Althans niet op de manier die in de psoas-oefening wordt geleerd.
Klachten die in verband worden gebracht met een gespannen psoas zijn uiteenlopend, onder meer (lage) rugpijn, ischias, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, een verstoorde stoelgang, pijn in de heupen en knieën. Door de verbinding met het middenrif kan ook de ademhaling negatief worden beïnvloed.
Laat je door mijn geachte collega vertellen hoe je opbouwend van enkele minuten tot aan 20 minuten op een harde ondergrond (met matje en plat kussen onder het hoofd) deze spier weer gezond maakt. Lig op een tapijt of yogamatje met een kussen onder je hoofd enkele minuten tot een kwartier aan 20 minuten op een harde ondergrond. De psoas en onderrug kunnen gaan ontspannen.
Psoas oefening met een bank of stoel
Een wat sterkere manier (niet bij een zwakke rug) is je billen zo dicht mogelijk bij bank terwijl onderbenen plat op de bank liggen (eventueel kussen onder onderbenen als je lang bent).
LET OP: GA NA DE OEFENING EVEN ZITTEN OM JE ONDERRUG WEER DE NODIGE TONUS (SPANNING) TE LATEN KRIJGEN, OF DOE DE PSOAS OEFENING VOOR DE ZITTENDE BASISOEFENING VAN 20 MINUTEN