Wanneer je op internet gaat zoeken naar ademoefeningen dan kom je de gekste dingen tegen. Vaak zijn het ademtechnieken waarbij beweerd wordt dat veel en diep ademen gezond is. Er wordt gesteld dat dit goed is voor je lichaam omdat je daardoor meer van de ‘afvalstof’ koolzuur afvoert en je lichaam van extra zuurstof voorziet.

Dat je door meer (dieper en/of vaker) ademen veel koolzuur kwijtraakt is zeker waar… maar helaas weten maar weinig mensen dat koolzuur geen afvalstof is maar een belangrijke hulpstof in het proces van zuurstofuitwisseling tussen bloed en lichaamscellen.

Het idee dat je door meer ademen over meer zuurstof beschikt, of het zelfs kunt opsparen, is aantoonbare onzin.    Op de eerste plaats kan iedere huisarts je vertellen dat het bloed vrijwel altijd voor 95% tot 98% verzadigd is met zuurstof. Er kan dus nauwelijks zuurstof bij in je bloed! Dit gegeven kun je zelf makkelijk controleren door je huisarts of de assistent eens te vragen om de ‘saturatie’ van je bloed te meten. Dit kan met een eenvoudig instrumentje dat op je vinger wordt geplaatst. Wij doen dit standaard bij elke cliënt en de saturatiewaarde (hoeveelheid zuurstof in het bloed) ligt over het algemeen rond de 98%. (Uitzondering is wanneer mensen een longaandoening hebben zoals longemfyseem waarbij de longblaasjes beschadigd zijn, dan kan de saturatiewaarde lager zijn.)

Dat het lichaam door een zwaardere ademhaling (ofwel hyperventilatie) juist minder zuurstof opneemt werd al in 1904 beschreven door de fysioloog Christiaan Bohr. Dit medische feit is het uitgangspunt van de methode die de arts Buteyko ontwikkelde. Bij de ademhaling en het opnemen van zuurstof in het lichaam draait het vooral om de biochemische balans tussen zuurstof en koolzuur in het bloed. En dat ‘ademhalen’ dus niet alleen bestaat uit het binnenhalen van lucht in de longen maar dat de uitwisseling van zuurstof met de lichaamscellen, die afhankelijk is van de hoeveelheid koolzuur in het bloed, van veel groter belang is.

Het is spijtig dat zoveel ademhalingstechnieken en overtuigingen rondom de ademhaling itgaan van het tegenovergestelde. Zoals ‘diep en veel ademen is gezond’ en ‘koolzuur is een afvalstof die eruit moet’. Het zijn diepgewortelde overtuigingen. Toch weten wij vanuit de praktijk en kunnen we met wetenschappelijke feiten onderbouwen, dat een te groot ademvolume samengaat met gezondheidsklachten en dat een laag ademvolume de gezondheid aanzienlijk verbeteren.

’Ik wist niet dat ik te veel ademde!’

Er is een groot verschil tussen acute en chronische hyperventilatie. Acute hyperventilatie uit zich meestal in een hyperventilatie-aanval. De ademhaling is in dat geval volledig op hol geslagen en moeilijk onder controle te krijgen.  De klassieke remedie is om dan in een zakje te ademen of in het kommetje van je twee handen.

Toch hebben veel mensen de ervaring ‘dat er iets mis is met hun ademhaling’, zonder dat ze ooit een hyperventilatie-aanval hebben gehad. Je kunt namelijk aldoor te veel ademen, ofwel lijden aan chronische hyperventilatie, zonder dat je een heftige hyperventilatie-aanval krijgt. Doe op de homepage de ademtest en je weet al snel meer over de gezondheid van je ademhaling.

 

error: Content is protected !!