Ademwijzer voor performers

Pres(en)teren is balanceren

Ademwijzer: violist, cellist, fluitist, hoboïst, klarinettist, slagwerker, pianist, dirigent met gezonde ademhaling en minder stress

Als artiest, muzikant, musicus, danser, acteur, cabaretier, DJ, radio DJ of presentator ben je vaak van ver gekomen om je droom waar te maken en doe je dat wat je doet iedere keer weer met passie. Maar velen komen op een bepaald moment ook hun grens hierin tegen. Want het is bij uitstek in deze beroepen dat je op zoveel verschillende vlakken met stress te maken hebt: het vele reizen, de onregelmatige werktijden, de prestatiedruk ten aanzien van het publiek en/of collega’s of de buitengewone aspecten die het met zich meebrengt een publieke persoon te zijn. Dit naast het feit dat je lichaam ‘het instrument’ is waarmee je naar buiten treedt, wat dus eigenlijk altijd in topconditie moet zijn. En hoe goed je dit ook probeert te voorkomen, het is bijna niet te vermijden dat de energie die het vraagt, veel meer is dan de energie die een normaal mens ervoor in huis heeft. Vroeg of laat zit je er ineens doorheen en in het ergste geval krijg je te maken met een burn-out.
Om dit te voorkomen of om dit te herstellen is het belangrijk om te zorgen dat het ademvolume gezond blijft.

Met Ademwijzer een optimale performance!

Performen is topsport en de meeste artiesten houden hier rekening mee en zijn actief bezig met hun voeding, rust en beweging. Maar ten aanzien van stress en de invloed die dit heeft op de ademhaling èn de gevolgen die dit heeft voor het fysieke en mentale functioneren, hebben wij met de Ademwijzer training iets interessants te bieden. Het is een extra tool om te zorgen dat je na een performance sneller en beter kunt herstellen, je je vooraf efficiënter kunt voorbereiden (beter concentreren), je meer energie hebt tijdens een optreden, dieper kunt ontspannen ten tijde van rust en minder snel en lang ziek bent omdat je immuunsysteem sterker is.

Ademwijzer: zangers en muzikanten met gezonde ademhaling en minder stress

Een gezonde ademhaling voor sprekers.

Toneelspelers, cabaretiers, radio of tv presentatoren en radio DJ’s 

Ademwijzer: toneelspelers en presentatoren met gezonde ademhaling en minder stress

Natuurlijk heb je in je opleiding geleerd om te spreken voor publiek of ben je hiervoor bij een logopediste geweest. Toch is er iets wat daarbij zeer waarschijnlijk niet aan de orde is gekomen en wat juist voor sprekers heel interessant is: de techniek om te zorgen dat je ademvolume gezond blijft. Wanneer je veel moet praten voor je beroep, heb je namelijk een grotere kans om chronische hyperventilatie te krijgen en dat kan leiden tot bepaalde gezondheidsklachten. Leer je met de techniek die wij aanbieden ‘gezond spreken’, dan heeft het spreken veel minder invloed op het ademvolume en is de impact op de gezondheid lager. Daarnaast ga je in de Ademwijzer training voor een bepaalde tijd ook aan de slag om het ademvolume te verbeteren waarmee je sowieso meer reserve hebt om de impact die het spreken heeft, op te vangen.
Overigens komen wij niet aan de manier van spreken zelf, het leren ‘gezond te spreken’ staat daar los van.

Gebruikmaken van een natuurlijke ademhaling voor zangers

Als zanger is de ademhaling natuurlijk een gegeven waarmee je werkt en waarvan je bewust gebruik maakt. Maar het gebruik maken van een natuurlijke ademhaling is nog wat anders! Je ademhaling kan namelijk ook ontregeld raken en dat heeft niets te maken met de zangtechniek die je hanteert.
Voor veel mensen is het wel duidelijk als er ‘iets’ mis is met hun ademhaling. Maar voor veel mensen is dat ‘iets’ niet altijd duidelijk. De arts Buteyko geeft hier een heel heldere verklaring voor: een ontregelde ademhaling heeft te maken met de afstelling van het ademhalingscentrum in de hersenen. Het is verantwoordelijk voor het aantal liters per minuut dat je ademt en het is mede bepalend voor je gezondheid, je vitaliteit en de mate van herstel na inspanning of ziekte. Je ademvolume is overigens iets anders dan je longvolume, ofwel je longinhoud.
Heb je een gezond ademvolume als zanger? Dan heeft dit een positief effect op je prestaties!

Ademwijzer: zangers en sprekers met gezonde ademhaling en minder stress
Ademwijzer: zangers en muzikanten met gezonde ademhaling en minder stress

ADEMTEST

Meet eenvoudig je ademvolume (niet hetzelfde als het longvolume)

Je ADEMvolume is hoeveel liters je per minuut ademt, heel wat anders dan je LONGvolume, dat is namelijk je long-inhoud. Het ademvolume zegt iets over de afgifte van zuurstof in je lichaam, het longvolume zegt alleen iets over hoeveel lucht er in je longen past.


Test je ademhaling binnen een minuut!

Zit rechtop op een stoel en adem een minuut rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademingje neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. Kun je nu rustig doorademen zonder dieper te hoeven ademen? Dan heb je de test goed gedaan. Het is dus niet de bedoeling dat je je neus dichthoudt tot je niet meer kan en je na afloop een aantal keer diep moet ademen, alsof je lang onder water hebt gezwommen. Hoeveel seconden heb je je neus met gemak dicht kunnen houden?
Mocht de test niet gelukt zijn, doe hem dan na een aantal minuten wachten nog eens. De testresultaten kunnen op verschillende tijdstippen van een dag verschillen (maximaal 10 seconden). de gemiddelde waarde zal tijdens de training stijgen.

Uitslag van de test:

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Ademwijzer bij stress en burn-out

Een burn-out ontstaat niet zomaar. Het is een geleidelijk proces en komt voort uit langdurige stress. De stress ondermijnt het hele systeem en de ademhaling verzwaard automatisch. Dit zorgt ervoor dat het lichaam op verschillende gebieden slechter gaat functioneren; het immuunsysteem raakt verzwakt, de zuurstofhuishouding raakt verstoord en het zenuwstelsel overprikkeld. Dit kan leiden tot zowel lichamelijke als psychische klachten. Bijvoorbeeld slechter slapen, bevattelijker zijn voor virussen en je emotioneel onstabiel voelen.
Lees meer

Ademwijzer, hoe werkt het?

Klachten verminderen en voorkomen door de aanpak van ademhaling en stress

Ademhalen is een natuurlijk gegeven. Maar dat betekent niet dat de ademhaling niet ontregeld kan raken! Veel mensen voelen wel als er iets met hun ademhaling is. Ze hebben last van een oppervlakkige ademhaling, een hoge ademhaling, een paniekgevoel omdat ze niet goed kunt doorademen, van benauwdheid, snel buiten adem zijn of een drukgevoel op de borst. Het zijn allemaal symptomen die voort kunnen komen uit het feit dat het ademhalingscentrum in de hersenen verkeerd afgesteld staat. Maar er zijn maar heel weinig mensen die dat weten. Mensen met ademhalingsklachten gaan meestal op zoek naar een manier om de ademhaling 'weer onder controle' te krijgen. Op internet, in de yogaklas en bij fysio- of ademtherapeuten zijn daarover vele theorieën en technieken te vinden, bijvoorbeeld door te proberen 'naar de buik te ademen' of door te proberen met tellen 'de ademhaling weer in een bepaald ritme te krijgen'. Helaas helpen deze technieken vaak niet om de oorzaak van de ontregelde ademhaling weg te nemen. Niet zelden krijgen mensen hierdoor zelfs meer last dan dat het hun helpt, of is de verbetering alleen van korte duur. Het probleem is namelijk dat een ontregelde ademhaling het gevolg is van een verkeerd afgesteld ademhalingscentrum. Dáár ligt dan ook de oplossing en niet in het 'controleren' van de ademhaling zelf.

Hoe komt het dat het ademhalingscentrum verkeerd afgesteld raakt?
Lees meer

Wat betekent een verkeerd ingesteld ademhalingscentrum?
Lees meer

Hoe weet ik of mijn ademhalingscentrum verkeerd staat ingesteld?
Lees meer

Welke klachten ontstaan er door een verkeerd afgesteld ademhalingscentrum?
Lees meer

Wat kan ik doen om mijn ademhalingscentrum te resetten?
Lees meer

Ademvolume

Ademwijzer: uitleg gezonde ademhaling en minder stress

Door aanhoudende stress stijgt het gemiddelde ademvolume, er ontstaat chronische hyperventilatie. Dit is vaak niet bekend, de meeste mensen kennen alleen acute hyperventilatie (van het in een zakje ademen).

Ademwijzer: bewijs gezonde ademhaling en minder stress

Doordat in de training het ademvolume weer verbetert en mentale en fysieke ontspanning wordt getraind, kan het zelf-genezend vermogen van het lichaam weer optimaal functioneren. Dat is goed voor lichaam en geest!

Lees ons boek 'Ademhaling als medicijn'

Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder 'ademgymnastiek' en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.
Het boek is te koop voor €19,90 incl. porto. E-book versie €9,90 (bestellen bij bol.com). Bestellen vanuit het buitenland? €25,90 (stuur ons een mail).

Bestellen op Bol.com

De Ademwijzer training

Doel van de training
Doel van de training is een gezonde ademhaling en een optimale stressbestendigheid.

De Ademwijzer training is meer dan een adem- of ontspanningscursus
Kies je voor de Ademwijzer training, dan kies je voor kwaliteit, individuele aanpak, persoonlijke begeleiding en goede online ondersteuning, waarvan het resultaat meetbaar is en de onderbouwing wetenschappelijk bewezen. Door de arts K. Buteyko is 10 jaar lang onderzoek gedaan. Hij heeft een unieke techniek ontwikkeld om het ademhalingscentrum te resetten en die ga je leren. Je ademvolume verbetert daardoor en stress- of gezondheidsklachten pak je daarmee bij de bron aan. Daarbij hebben wij de aanpak versterkt met elementen uit Mindfulness en lichaamswerk (zonder dat het extra tijd kost) waarmee je snel in een diepe ontspanning komt en het resultaat versterkt wordt. Het verdwijnen van stress- of gezondheidsklachten is dan ook een logisch gevolg van deze unieke, totale aanpak

Waarom deze training volgen?
Lees meer

Hoe ziet de individuele training eruit?
Lees meer

Wat zijn de kosten?
Lees meer

Wordt de training vergoed door de zorgverzekeraar?
Lees meer

Kennismaken? Aanmelden voor de training?
Lees meer

Ademwijzer: voorlichting voor teams over gezonde ademhaling en minder stress
Ademwijzer: training gezonde ademhaling en minder stress
Ademwijzer: online training gezonde ademhaling en minder stress

Voorlichting over ademhaling en stress

Met je team meer leren over ademhaling en stress? Wij vertellen graag over 'welke impact stress op het systeem heeft en de plek die de ademhaling daarin inneemt'.
Een interessante, revolutionaire kijk op vitaliteit!

Naast dat wij voorlichting over ademhaling en stress kunnen geven, is het ook mogelijk om direct te kiezen voor de Ademwijzer training voor teams op locatie. Zo ben je meteen praktisch aan de slag met het vergroten van de vitaliteit en het verbeteren van de gezondheid.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Mogen wij u een vrijblijvend advies geven?

Vul onderstaande gezondheidscheck in, dan nemen wij contact met u op.

Contact

Bel 0570 676878 of 06 17019068 of vul het contactformulier in.

Ademwijzer: contact over training gezonde ademhaling en minder stress