Resultaten

Onderzoek in onze praktijk

Om de resultaten van onze eigen aanpak eens cijfermatig onder de loep te nemen hebben we van een 200-tal cliënten de gegevens ingevoerd in de computer. Van 50 van hen hadden we specifieke informatie over de gezondheidsomstandigheden in de jaren na de training.

Een redelijk objectief gegeven om de resultaten te meten is de controlepauze.

Het is het aantal seconden dat je je adem gemakkelijk kunt stilleggen (zonder na afloop te hoeven bij- ademen) en het is een indicatie van je gezondheid. In de eerste grafiek is weergegeven hoe de Controle Pauze door de Ademwijzertraining stijgt. ‘Gemiddelde CP-Start’ geeft de gemiddelde CP-waarde bij de start van de training,

‘Gemiddelde CP-einde’ is de gemiddelde waarde wanneer we na twee maanden een laatste check doen. Een behoorlijk aantal cliënten bereiken uiteindelijk nog hogere waarden omdat ze na het beëindigen van de training nog bleven oefenen, of de oefeningen op een later tijdstip weer oppakten om een nog gezonder ademvolume te krijgen.

De aanzienlijke verbetering van het ademvolume is het gevolg van dagelijks oefeningen voor een aantal maanden en het aanpakken van stressgedrag. Dit vertaalt zich in een gezond ademvolume dat in onze training overeenkomt met de norm zoals die in medische tekstboeken wordt gehanteerd, namelijk 6 liter per minuut. De winst is gemiddeld bijna 8 liter. Dat is meer dan een halvering van het ademvolume! Bedenk wel: voor elk lichaam gelden weer andere optimale waarden, afhankelijk van chronische aandoeningen en leefstijl. Sommigen cliënten halen binnen twee maanden de ideale norm en enkele cliënten haalden nog hogere waarden.

Cliënten geven het leven na de training, dus na twee maanden oefenen, gemiddeld een 8. De kwaliteit van leven is daarmee gestegen met gemiddeld 63%!

De gezondheidswinst (het verdwijnen van klachten) is binnen deze twee maanden gemiddeld met meer dan 65% gestegen. Dit cijfer lag voor bijvoorbeeld astma nog wat hoger na drie maanden.

Het gemiddelde cijfer van de gezondheidswinst wordt daarom gedrukt door de aandoeningen, die meer tijd nodig hebben zoals astma of een hoge bloeddruk.

Natuurlijk komt het ook voor dat we alleen kunnen helpen om gezondheidsklachten wat beter te verdragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij COPD in een vergevorderd stadium (‘Goldfase 3’ en ‘Goldfase 4’). Bij deze aandoeningen kunnen aanzienlijke verbeteringen in eerste instantie uitblijven, alleen al vanwege de enorme hoeveelheid medicatie die er soms gebruikt wordt en die een aanslag pleegt op de biochemie van het lichaam.

Ook moeten voor een beter resultaat soms eerst ongezonde eet- en drinkgewoonten worden aangepast. Zo verzwaren één of twee glaasjes wijn voor het slapen de nachtelijke ademhaling en heeft dit een groot effect op de resultaten. Dit geldt natuurlijk ook wanneer men te weinig beweegt of overdreven intensief blijft sporten. Gelukkig zien we meestal dat cliënten bewust met de gezondheid bezig zijn en stappen in de goede richting zetten, onze adviezen ter harte nemen en gaan voor een hogere kwaliteit van leven.

 

 

error: Content is protected !!